Wereldpremière vijfde generatie Toyota Prius: 100% plug-in hybride voor Europa

Deel met uw vrienden

  • Vijfde generatie Prius zet erfgoed van innovatie voort: efficiëntste Prius ooit
  • Adembenemend aerodynamisch ontwerp
  • Gecombineerd vermogen van 223 pk (164 kW) en meer elektrische range
  • Exclusief beschikbaar als krachtige en zuinige Plug-in Hybrid
  • Wereldpremière in Japan en op Los Angeles Auto Show, Europese onthulling volgt

Toyota presenteert het volgende hoofdstuk van de Prius. Vol technische innovaties en met een scherp en opvallend design is de vijfde generatie Toyota Prius nóg efficiënter dan zijn voorgangers.

Sinds de lancering van de eerste generatie Prius in 1997 heeft het model een blijvende impact gehad op Toyota en de hele wereld. Door de nadruk te leggen op efficiëntie en elektrificatie, startte de Toyota Prius een trend voor de toekomst. De nieuwe generatie, die in Europa exclusief als Plug-in Hybrid geleverd zal worden, luidt een nieuw tijdperk in.

Koolstofneutraliteit
Toyota zet zich in voor koolstofneutraliteit. De hybridetechnologie die oorspronkelijk door de Prius werd gepionierd, blijft een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van koolstofuitstoot en de overgang naar zero emission. De nieuwe Plug-in Hybrid Prius versterkt Toyota’s multitechnologie-aanbod, dat ook batterij-elektrische (BEV) en brandstofcel-elektrische (FCEV) oplossingen omvat, door meer efficiëntie en toegankelijke koolstofreductie te bieden.

Pionier
Als baanbreker voor nieuwe technologieën heeft de Toyota Prius altijd de toekomst van andere modellen geïnspireerd. De nieuwe generatie zet die pioniersgeest voort met de introductie van Toyota’s nieuwe generatie Plug-in Hybrid-systeem, een ingrijpende evolutie met verbeterde output dankzij een grotere batterij met hoge capaciteit.

Kracht en aerodynamica
Een krachtigere elektromotor en 2,0 liter benzinemotor leveren een gecombineerd vermogen van 223 pk (164 kW) voor een krachtige en responsieve acceleratie. De carrosserie is zeer gestroomlijnd om de luchtstroom te optimaliseren en draagt bij aan de efficiëntie, wegligging en stabiliteit van de auto.

Styling
Het onderscheidende ontwerp waar de Prius beroemd om is geworden, wordt naar een nieuw, dynamischer niveau getild door een coupéachtig silhouet. De nieuwe Prius is gebouwd op het tweede generatie GA-C-platform van Toyota’s New Global Architecture (TNGA). Het platform draagt bij aan de hogere stijfheid en het lagere gewicht. Door de plaatsing van de batterij en de brandstoftank te optimaliseren is het zwaartepunt lager dan voorheen: dit biedt een boeiende rijervaring en maakt ook een serene rit mogelijk.

Lage zitpositie
De ruime cabine maakt gebruik van de nieuwe ‘Island Architecture’-indeling voor een opgeruimd en ruim interieur. De zitpositie is lager, waardoor een sportiever gevoel ontstaat, terwijl displays en bedieningselementen op de optimale locatie zijn geplaatst.

Plug-in Hybrid
Met meer vermogen en grotere efficiëntie biedt het nieuwe generatie hybridesysteem een ingrijpende evolutie van de rijervaring van de plug-in Prius. De 2,0 liter-motor produceert 148 pk (111 kW) en levert gecombineerd met een nieuwe 160 pk (120 kW) transaxle-motor een totaal systeemvermogen van 223 pk (164 kW). Vergeleken met de 122 pk (90 kW) van de huidige generatie in Plug-in Hybrid-configuratie, zorgt het verhoogde vermogen voor een krachtige en responsieve acceleratie.

De EV-actieradius is ruim 50% groter dan die van de huidige generatie. Zo kunnen de meeste dagelijkse ritten in EV-modus afgelegd worden. Dit dankzij een nieuwe 13,6 kWh lithium-ion batterij. Een geoptimaliseerde verpakking van de batterij is mogelijk dankzij cellen met een hogere energiedichtheid. Het batterijpakket is zodoende compact genoeg om onder de achterbank te worden geplaatst, met een lager zwaartepunt als gevolg. In het streven naar maximaal rendement kan optioneel schone energie worden opgewekt via zonnecellen op het dak.

Aerodynamisch
De iconische wigvorm, een Prius-origineel sinds de tweede generatie, is geëvolueerd en omvat elegante, moderne lijnen. Door de totale hoogte met 50 mm te verlagen, het hoogste punt van het dak naar achteren te verplaatsen en wielen met een grotere diameter – tot 19 inch – toe te passen, ontstaat een glad, strak silhouet.

Onnodige vormen en lijnen verdwenen, waardoor een eenvoudig en ‘clean’ ontwerp overbleef, geïnspireerd door de natuurlijke luchtstroom. De opvallende vorm wordt versterkt door een 50 mm langere wielbasis in vergelijking met de vorige generatie. Tegelijkertijd is de totale lengte teruggebracht met 46 mm.

De breedte is met 22 mm toegenomen ten opzichte van zijn voorganger. Daarmee is de houding van de Prius dynamisch. De koplampen hebben een kenmerkende ‘hammerhead’-vorm gekregen. Het achteraanzicht wordt geaccentueerd door een driedimensionaal lineair lichtelement dat het vooruitstrevende design benadrukt en de aandacht vestigt op het nieuwe Prius-logo.

Drie zones
Het interieur is verdeeld in drie zones volgens Prius’ nieuwe “Island Architecture”: de omgeving, de bestuurdersmodule en het zwevende instrumentenpaneel.

Voor zowel bestuurder als passagiers is de omgeving ruim en opgebouwd uit luxueuze materialen. Deze worden benadrukt door harmonieuze accenten die een dynamisch gevoel en doelbewustheid onderstrepen.

Een 7-inch TFT LCD-scherm vormt de bestuurdersmodule. Het scherm bevindt zich direct in het gezichtsveld en verhoogt de veiligheid doordat de bestuurder de ogen beter op de weg kan houden.

Een nieuw ontworpen instrumentenpaneel met een strakke lay-out en slanke bedieningselementen, een discreet, lager centraal scherm – met minimale inbreuk op het voorwaartse zicht van de bestuurder – geeft prioriteit aan het comfort in de cabine. De verlichting van het instrumentenpaneel is gekoppeld aan meldingen van Toyota Safety Sense en drukt waarschuwingen uit door middel van kleurveranderingen.

Tweede kwartaal 2023
Of het nu gaat om de onverwachte rijprestaties, de verbeterde efficiëntie of het gestroomlijnde, dynamische ontwerp van binnen en van buiten, de nieuwe generatie zet een innovatieve traditie voort die 25 jaar geleden begon. Het nieuwe hoofdstuk van het unieke Prius-verhaal zet nieuwe maatstaven op het gebied van technologie, efficiëntie en gemoedsrust en start wanneer de vijfde generatie Prius in het tweede kwartaal van 2023 in Europa wordt geïntroduceerd.

Proefrijden

Taxatie

Stel uw vraag

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief
van Toyota van der Geest