Zoals u misschien al heeft vernomen in de verschillende nieuwsberichten is het aantal autodiefstallen flink toegenomen.

Ook Toyota heeft hier last van. Toyota is populair als automerk in Nederland en helaas ook onder het dievengilde. Het gaat bij Toyota voornamelijk (maar niet uitsluitend) om de RAV4 Hybrid, de Land Cruiser en de C-HR Hybrid.

Waarom worden deze Toyota’s gestolen?

De markt werkt met vraag en aanbod, en dit geldt ook voor de “gestolen auto markt”. Wanneer de vraag naar auto’s groot is gaan de diefstallen ook omhoog. Dit geldt uiteraard niet alleen voor Toyota’s.

Hoe gaan de dieven doorgaans te werk?

De diefstal wordt over het algemeen gedaan door een zogenaamde relay attack. Simpel uitgelegd gaat dit als volgt in zijn werk:

Uw auto moet beschikken over een smart entry systeem (ook wel smart key genoemd). Dit systeem detecteert de sleutel van de auto wanneer deze in de buurt is (binnen 1 meter) om de deuren te openen. Wanneer de sleutel in de auto wordt gedetecteerd, kan deze worden gestart. Heeft uw auto geen “slimme sleutel”? Dan is deze manier van stelen niet mogelijk bij uw auto.

De dieven gaan als het volgt te werk: zij beschikken over apparatuur welke het signaal van de sleutel kan opvangen. Bijvoorbeeld wanneer deze ’s nachts bij u in huis ligt. Dit signaal wordt vervolgens versterkt en doorgezonden richting een handlanger. Deze staat met een apparaat bij uw auto welke het signaal van de sleutel opnieuw uitzendt. De auto reageert zoals op de echte sleutel en zal ontgrendelen. En, wanneer ingestapt, ook starten.

Zo kan de auto zonder zichtbare schade gewoon wegrijden. Uiteindelijk zullen de dieven de auto wel moeten aanpassen want zonder sleutel kan dit trucje niet worden herhaald, maar hier hebben de dieven op de locatie waar ze de auto heen brengen alle gelegenheid voor.

Wat doet Toyota?

Toyota heeft maatregelen getroffen om deze relay attacks moeilijker te maken. Een ervan is een bewegingsmechanisme in de sleutel, het zogenaamde “motion key”. Wanneer de sleutel niet beweegt, stopt deze met het uitzenden van het signaal. Wanneer u de sleutel bij u draagt, is er beweging en zendt de sleutel zijn signaal uit. Ligt de sleutel op de kast thuis, dan schakelt hij zichzelf uit en is deze niet meer uit te lezen.

Let wel per model verschilt vanaf welke productiedatum de auto’s zijn voorzien van deze motion key. Zie onderstaand overzicht.
Het gaat hier om productie datum, niet om datum registratie. Heeft u een oudere auto? Dan is het mogelijk uw sleutel om te bouwen naar een motion key. Lees dit verderop in dit bericht.

Model Voorzien van motion key vanaf productie datum
AYGO Aug-2021
Yaris Mei-2020
Yaris Cross Juli-2021
Corolla Jan-2022
C-HR Okt-2020
RAV4 Aug-2020
RAV4 (plug-in Hybrid) Mei-2020
Prius (en plug-in) Jul-2020
Camry Mrt-2019
GR Supra Mrt-2019
Highlander Okt-2020
Land Cruiser Aug-2019

Wat doet de verzekering?

Is uw auto casco (all risk) of beperkt casco verzekerd? Dan bent u verzekerd tegen de gevolgen diefstal.  Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

Wat kunt u zelf doen?

1. Activeer uw MyT account

Vanaf 2019 zijn de dan nieuw uitgekomen Toyota modellen voorzien van connectiviteit. Dit heet MyT. Wanneer u een account aanmaakt bij Toyota en uw auto verbindt met MyT, kunt u o.a. zien waar de auto zich bevindt. Diverse gestolen auto’s zijn dankzij MyT terug gevonden. Dit systeem is niet waterdicht. Er zijn voor de dieven manieren om de communicatie met Toyota te onderbreken en het systeem onklaar te maken. Snelheid is daarom geboden mocht uw auto onverhoopt ineens weg zijn. De kans is met snel handelen het grootst dat nog te zien is waar deze auto staat of het laatst gezien is.

LET OP: de MyT functionaliteit is geleidelijk beschikbaar gekomen in de diverse Toyota-modellen. Zie onderstaand een overzicht van modellen en per wanneer deze van een connectiviteitsmodule is voorzien. Deze module is niet achteraf toe te voegen aan uw auto.

AYGO X Alle
Yaris Vanaf 2019 (nw model)
Yaris Cross Alle
Corolla Vanaf 2019 (nw model)
RAV4 Vanaf 2019 (nw model)
C-HR Vanaf 2020 (facelift)
Land Cruiser MyT niet beschikbaar

Meer informatie over MyT vindt u hier

2. Sleutel inactief maken door energiespaarstand

Uw sleutel kunt u in de energiestand ofwel een ‘slaapstand’ zetten. Dit is een functie die niet erg bekend is bij bestuurders. Het werkt als volgt:

Houd op de afstandsbediening de sluitknop ingedrukt en druk gelijktijdig twee keer op de ‘open’ knop. Het lampje gaat even knipperen en de sleutel zendt nu geen signaal meer uit.

LET OP: Iedere keer dat u één van de knoppen op de afstandsbediening gebruikt wordt de energiebesparende functie uitgeschakeld en is het Smart entry-systeem weer actief.

3. Sleutel in hoesje of blik opbergen

Er bestaan sleutelhoesjes die het signaal van de sleutels tegen houden. Er bestaat echter altijd een kans dat dit signaal toch “weglekt”. Uw sleutel in metalen blikje stoppen kan ook uitkomst bieden. Dit is echter ook nooit 100% gegarandeerd veilig. Controleer goed met de sleutel in het blik of de auto niet opengaat, doet hij dit wel, dan “lekken”de radiogolven alsnog weg.

Sleutelhoesjes zijn bij ons verkrijgbaar vanaf € 24,95

4. Smart entry systeem uitschakelen

Het gehele smart entry systeem is ook uit te schakelen. De auto reageert dan alleen nog op de afstandsbediening. Om te kunnen starten moet de sleutel dichtbij de startknop gehouden worden. Het uitschakelen kan via het centrale bedieningsscherm in uw auto onder: voertuiginstellingen>deurvergrendeling Of portierslotinstellingen*. Of wij kunnen dit voor u uitschakelen.

Daarnaast is er extra beveiliging mogelijk in de vorm van:

1. Uw sleutel ombouwen tot motion key

Het is mogelijk om uw sleutel om te bouwen tot motion key. Deze zeldt dan geen signaal meer uit wanneer deze stil ligt. Dit is een SCM goedgekeurde maatregel, en u ontvangt ook een SCM certificaat. Kosten voor een set (twee sleutels) zijn € 335,- + certificeringskosten.

2. Een extra startonderbreker

Deze extra startonderbreker moet gedeactiveerd worden voordat de auto gestart kan worden. De autosleutel alleen is dan niet voldoende. Kosten van een startonderbreker liggen op € 399,- + certificeringskosten.

3. Bearlock

Dit is een versnellingsbakslot. De versnellingspook kan niet worden bediend zonder deze eerst met een speciale sleutel te ontgrendelen. De auto is op deze manier niet eenvoudig weg te rijden. Kosten van een bearlock zitten op € 750,-.

4. Alarm

De auto wordt voorzien van een SCM goedgekeurd alarm deze moet, om dit type diefstal te voorkomen, werken met een aparte afstandsbediening. Wanneer deze afstandsbediening niet wordt bediend, gaat het alarm af en is de auto ook niet te starten.

Wilt u weten wat het kost om een van deze zaken op uw auto te installeren? Neem dan contact met ons op.

*kan per model afwijken.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief
van Toyota van der Geest